logo

Training

Confrontaties en vechtsport

In het dagelijks leven, en in het bijzonder in werksituaties, komen we vaak confrontaties tegen. Confrontaties met anderen, maar ook met onszelf of met de situatie. Veel sporten, maar in het bijzonder de vechtsporten, kunnen we zien als een model voor dergelijke confrontaties.

Allerlei cursussen en trainingen - teambuilding, conflicthantering, strategiebepaling, coaching, effectief overtuigen - proberen ons te leren om beter met lastige situaties om te gaan.

In het kader van zo'n training kan de schermsport, in de vorm van een clinic, uitstekend worden ingezet om de training doelmatig te ondersteunen. Deelnemers blijken in een schermpartij vaak op dezelfde manier op te treden als in het dagelijks leven: afwachtend, ontkennend, drammerig of forcerend. Cursisten kunnen leren hun eigen stijl - en die van anderen - te herkennen en in deze alternatieve context experimenteren met een andere stijl.

Vooral in een meerdaagse cursus kan de dag na het schermen de vrijwel onvermijdelijke spierpijn een extra bindend element zijn voor de deelnemers.

Verder legt het schermen, zoals meer vechtsporten, nadruk op hoffelijkheid en respect.

Schermen en persoonlijke ontwikkeling

Sommige eigenschappen en vaardigheden die nog altijd erg nuttig kunnen zijn worden ontwikkeld in het schermen:

  • Conflicthantering. Een schermpartij is een formele en kunstmatige conflictsituatie waarin de schermer kan leren zijn of haar gedrag in zo'n situatie te ervaren, begrijpen en verbeteren.
  • Concentratie. In het schermen leert de cursist zich te concentreren op zijn opgave.
  • Waarneming. De schermer leert de sterktes en zwaktes van zijn tegenstander, maar ook die van zichzelf te herkennen en een plaats te geven in de tactiek.

Maar het belangrijkste blijft altijd het plezier dat de deelnemer kan vinden in het leren en doen van deze oude maar toch moderne sport.

Voor wie?

Een schermclinic op maat is een goede keuze;

  • als onderdeel van een training zoals hierboven genoemd, in nauw overleg met de trainer;
  • als speels element in een meerdaagse cursus.

Schermen een vriendelijke vechtsport

Schermen is een vechtsport. Je probeert je tegenstander te raken zonder daarbij zelf geraakt te worden. Dankzij moderne materialen is schermen veilig en pijnloos.

Oudere schermboeken noemen vaak de conversatie der klingen. De schermpartij als discussie, met argument, antwoord en tegenargument. Niet voor niets leeft de schermterm riposte nog in het huidig spraakgebruik als gevat antwoord.