logo

Toneelschermen

Waarom toneelschermen?

zouaaf Cyrano, Mercutio, Hamlet, Macbeth. Dit zijn uitdagende rollen die bovendien vereisen dat de personages een conflict uitvechten met "blanke wapens".

Hoe vertolk je in dergelijke scènes je rol op een overtuigende manier als je niet met die wapens kunt omgaan en bezorgd bent om de veiligheid van jezelf en je tegenspeler? De noodzakelijke technieken kunnen aangeleerd worden.

Verder vinden veel mensen toneelschermen gewoon leuk om te doen.

Wat is toneelschermen?

Onder toneelschermen, theaterschermen of schermen op het toneel verstaan we het veilig en overtuigend uitbeelden van een gevecht met blanke wapens. Die wapens kunnen bijvoorbeeld zijn rapier, hofdegen, sabel, dolk, zwaard, maar ook een gevecht met stokken valt onder het brede begrip toneelschermen.

De gevechten volgen een strikte choreografie; improvisatie is i.v.m. de veiligheid ongewenst.

Wat doet Scandaglio?

lucini Op het gebied van toneelschermen kan Scandaglio het volgende doen:

  • Seminars/workshops/clinics verzorgen waarin acteurs de noodzakelijke vaardigheden leren om veilig een overtuigend gevecht met "blanke wapens" op de planken te brengen.
  • Gevechtschoreografieën maken en helpen instuderen, voor toneel, musical, operette, opera en film.
  • Assistentie bij het vinden van passende wapens voor een uitvoering.

Voor wie?

Scandaglio verzorgt seminars toneelschermen voor
  • studenten van theaterscholen;
  • acteurs en actrices, zowel beroeps als amateurs;
  • regisseurs die meer willen weten over toneelschermen; liefhebbers van toneelschermen.

Ook helpt Scandaglio met het gehele traject dat nodig is om een gevecht op de planken te krijgen, in nauwe samenwerking met regisseurs, producers en theatergezelschappen. Maatwerk is natuurlijk mogelijk.

Cursussen

Scandaglio kan diverse standaardcursussen van 6 à 20 uur voor beginners aanbieden, waarbij locatie en tijden in overleg kunnen worden bepaald. Een doordachte opbouw van de cursus zorgt ervoor dat de deelnemers op plezierige wijze alle essentiële technieken leren beheersen.

  • basiscursus houwwapens (sabel)
  • basiscursus steekwapens (degen, floret, hofdegen)
  • kortere workshops voor gevorderden waarin een specialistisch onderwerp wordt behandeld, zoals rapier en main gauche, gevecht van twee tegen een, gebruik van gevonden en geïmproviseerde wapens, stijlverschil tussen Tybalt en Mercutio, etc.

Zie verder het cursusplan.

Zie voor een schermsportclinic het andere productaanbod van Scandaglio.

Gevechtsregie

I have always felt very strongly that a stage fight offered the actor a unique opportunity of winning the audience, as great almost as any scene, speech or action.
Sir Laurence Olivier

Scandaglio kan de volledige gevechtsregie verzorgen voor theaterstukken, zonodig inclusief een aangepaste basiscursus. Wensen van regisseur, acteurs, producer en dramaturg worden, binnen de veiligheids­grenzen, gerespecteerd. Hierbij valt te denken aan historische correctheid, budget, tijdschema, etc.

Ook is het vaak mogelijk om mooie toneelwapens te huren voor de uitvoeringen.